NM langdistanse (31.08.2023)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Vatnestrøm
Arrangør: KOK
Land: Norge
Disiplin: Langdistanse
Distanse: 12.27 km
Tid: 90:10
Gj.sn. HR: 164
Maksimum HR: 172
NM på Vatnestrøm har lenge vært et mål i horisonten, men nå var det plutselig alvor. Planen var å åpne offensivt og prøve å komme inn i en god rytme fra start.

1) +3 (3) Bestemte meg for å holde litt høyre for å spare litt høyde over ryggen midtveis på strekket, selv om det ville medføre ei litt tøffere kneik opp før hogstfeltet. Gjennomførte omtrent som planlagt. Følte også at jeg kom greit inn på kartet, men føltes tungt fysisk og følte jeg måtte gå altfor fort i motbakkene, så ble ganske negativ og lurte på hvorfor jeg måtte få en dårlig dag akkurat i dag, når formen hadde kjentes grei i det siste. Men minte meg selv på at dette ikke nødvendigvis er et terreng hvor man får godfølelsen og flyten i løpinga overalt, og at det kunne hende jeg trengte litt tid på å trøkke kroppen i gang etter et par rolige dager. Selve posten grei: Holdt høyden fra de to steinene ved stien.
2) +48 (2) Hadde ikke kikka så mye på strekket før 1.posten, så stoppa noen sekunder før jeg bestemte meg for rett på første del, men runde litt høyre siste del fordi jeg ikke tok sjansen på den bratte lia med stupene opp på slutten. Kom meg opp til stien, men så ikke at den fortsatte helt opp, så tok av i første stisving og klatra gjennom noe kvist og kvast før jeg plutselig havna ute på stien igjen. Følte jeg fikk bedre flyt over myrene i starten av strekket, og kroppen føltes hakket bedre, men ikke topp, nå som det hadde flata ut. Knota litt mye gjennom einerkratt og bush der jeg begynte å svinge mot høyre, men kom meg etter hvert ned mot søkket, ned og kryssa bekken og fant den utydelige stien. Klatra opp lia omtrent som planlagt, men tapte litt på å ta for mye høyde over den siste kollen i forgjeves søken etter litt bedre løpbarhet og mindre hogst. Men godt kontroll ned mot posten, og så skjermen tidlig.
3) +25 (5) God sikt pga hogst første del av strekket, og så ei Nydalen-trøye på andre sida av hogstfeltet da jeg kom over den første kanten. Nydalen hadde for så vidt mange løpere på startstreken, men tenkte det kunne være Anne Margrethe, som starta 2 minutter foran meg, og ble litt oppkvikka av det. Så imidlertid foreløpig ikke noe mer til henne. Grei kontroll inn mot posten, men en litt unødvendig sving rundt noen einerbusker akkurat inn mot skrenten.
4) – (1) Tenkte løpe ganske rett på første del av strekket, men så utnytte den lille stien og ta til høyre for vannet. Gjorde imidlertid en feil etter å ha kommet meg ned lia og kryssa den lille stien, dro for mye til venstre, og befant meg plutselig til venstre for den store myra jeg skulle vært omtrent midt i. Valgte likevel å følge stien som planlagt. Ser ut som det var bedre å løpe mer venstre og få den lille stien fra starten her. Følte nå kroppen hadde våkna mer, og at jeg kunne presse på ganske bra. I lia opp etter vannet så jeg plutselig igjen Nydalen-trøya foran meg, atskillig nærmere nå, og så at det var Anne Margrethe. Føltes litt diffust og småskummelt opp lia, men myra til høyre for posten var så tydelig at den viste seg å være enkel.
5) -2 (1) Runda det første søkket bittelitt, ellers mer eller mindre rett på. Kontroll med kollene på toppen, retning ned og ble fanga opp av kolle/søkk. Tok igjen Anne Margrethe på å en mer direkte postinngang.
6) +37 (8) Tenkte at nå var det viktig å beholde kommandoen i egen løp, men så jo også dette som en mulighet til å få god sparring fysisk. Tok en gel over myra. Mista AM av syne ned lia, siden jeg valgte å legge meg litt høyere, fordi jeg ville være sikker på å runde kanten og komme ned søkket for ikke å havne ned i stupene. Tett ned mot slepet. Uoversiktlig videre, og nølte mye selv om jeg fant bekken, som planlagt. I ferd med å dra litt for langt ned da jeg fikk øye på posten ovenfor meg til høyre. AM kom på vei inn mot posten idet jeg stempla.
7) +22 (2) Usikker på om jeg skulle løpe rett på og til høyre for det lille vannet, eller bruke sti og myr til venstre. Valgte kjapt venstre på vei ut fra posten. Registrerte at AM kom bak meg på stien. Hun tok imidlertid opp fra myra ved den lille putten, noe som viste seg litt bedre enn min zikzakvariant, og hun var nok 15-20 sek foran da jeg så henne igjen i myra før man dro opp langs skrentrekka og opp i posten.
8) -10 (1) Prøvde å gire opp for å ta innpå ryggen foran, men var nøye med å ha kontroll på kartet, og også såpass stor avstand første del av strekket at jeg ikke så ryggen hele veien. Litt usikker da jeg klatra opp den siste kanten, så valgte å ta litt ekstra høyde for å få oversikt, og fikk kontroll med berg i dagen og høydepunktet. Dette, pluss fordelen ved å komme bakfra, gjorde at jeg nølte mindre og dermed tok innpå AM inn mot posten.
9) +11 (5) God kontroll med retning og myrer, og så også tidlig steinene før og ved ringen, og visste dermed hvor jeg skulle.
10) +10 (4) Tenkte først å utnytte berg i dagen, men gikk for den sikre varianten ned mot den store myra og den store steinen.
11) +43 (6) Hadde bestemt meg for å spare litt høyde ved en venstresving første del av strekket. Dro litt høyere enn AM ut fra posten, men skjønte etter hvert bortover lia at vi sannsynligvis hadde samme plan. Hadde gradvis følt meg sterkere etter den tunge starten, og følte jeg hadde hatt ganske bra driv en periode, men begynte nå å føle meg mer sigen og ble oftere liggende bak. Minte imidlertid meg selv på å fortsette å løpe der jeg selv hadde planlagt, og ikke begynne å henge selv om det gikk tyngre, og slitenheten var jo iallfall et argument for å fortsette å jage gode traséer. Gjennomførte som planlagt ned i det første søkket, men fikk en litt drøy venstresving over den neste kanten, muligens fordi det ble fristende å prøve å runde mest mulig. Men kom meg ned myrdraget og ned i den store myra, opp kanten på andre sida og fulgte draget innover og ned lia. Tok meg tid til å orientere så jeg var sikker på at jeg traff berg i dagen og ikke einerkratt ned mot den åpne myra i bunnen. Litt redd posten kunne være diffus og vanskelig, men fikk igjen øye på den relativt tidlig. Kan se ut som det var unødvendig å runde så mye i starten av strekket.
12) +13 (5) Visste jeg skulle ut venstre og ned søkket fra posten. Tenkte jeg lå omtrent på kurva over posten og bare skulle følge denne inn mot posten, men ble litt forvirra da kurvebildet plutselig fløyt litt ut. Ble ytterligere litt forvirra da AM, som hadde ligget lenger til høyre, kryssa kursen min på vei mot venstre, og lurte på om hun hadde vært på posten. Men så opp og så da den gule kollen (som jeg burde kikka mer aktivt etter tidligere) og skjønte at jeg skulle noen meter til høyre.
13) +9 (2) Rett på, og prøvde å holde farta oppe på slitne bein. Brukte jordekanten til å peile inn posten.
14) +8 (5) Ut mot veikryssingspassasjen. AM som hare foran da vi fulgte denne. Valgte å følge et tråkk som skrådde ut mot stien, for å følge denne til posten, etter myra, mens AM dro mer rett mot posten. Skilte lite.
15) +8 (7) Hørte at jeg kjempa om seieren ved passering, og tenkte at nå måtte jeg bare holde orienteringa sammen og skvise ut de siste kreftene på sisterunden. Usikker på om rett på eller sti var best, men hadde på et eller annet tidspunkt tenkt «sti» så bare gjorde det. Snubla i lyngen ut fra ny startpost. Prøvde å gire opp da jeg kom meg på beina, men var veldig sliten, og klarte ikke helt å holde ryggen til AM (som tydeligvis klarte en viss omgiring)
16) +3 (6) Hadde sett omtrent hvor jeg skulle på vei inn til 15.
17) +7 (11) Tok sjansen på å følge kanten opp mot myra og håpa posten ville dukke opp, noe den gjorde. Prøvde å løpe det jeg kunne, men merka at det ikke gikk spesielt fort, og snubla på ny i lyngen fordi jeg ikke fikk med meg beina.
M) +6 (5) Prøvde å spurte, men helt ferdig, så måtte fokusere på å bevege beina så det iallfall gikk framover. Gikk hakket bedre da jeg om opp av blautmyra og inn på grusen, men regner med det fortsatt verken gikk spesielt fort eller så særlig elegant ut.

Leda da jeg kom i mål, men da Marie kom og lå omtrent likt med meg ved passering (i praksis noen sek foran), skjønte jeg at løpet var kjørt. Litt blanda følelser i etterkant, om jeg skal være fornøyd med å ha fått til sesongens sannsynligvis beste langdistanse totalt sett, og for første gang i år faktisk ha vært på skuddhold av Marie, eller om jeg skal være skuffa over at det, når det først gikk så godt, ikke ble fullklaff og kongepokal.

Må jo også legge inn et ønske om 3 minutters startintervall på langdistanse. Nå er det faktisk første gang i år at jeg havna sammen med en annen løper over en viss tid på en langdistanse, så statistisk sett var det ikke helt uventa at det skjedde, uavhengig av startintervall. Og måten vi løp på gjorde jo absolutt siste del av løpet morsom (iallfall så lenge kreftene varte) , siden begge fortsatte å orientere selvstendig og offensivt, og man dermed stadig fikk tilbakemeldinger på om egne veivalg og traséer var gode eller dårlige. Hvor mye dette påvirka sluttida mi får man uansett aldri svar på, men greit for egen del å se at jeg faktisk leda med 4 sek på Marie da jeg tok igjen AM ganske nøyaktig halvveis ut i løpet.
Vis kommentarer (0)
 
NM langdistanse (31.08.2023) NM langdistanse (31.08.2023)