NM ultralang (14.08.2022)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Skjellungshøgda
Arrangør: OL Toten Troll
Land: Norge
Disiplin: Ultralangdistanse
Distanse: 20.32 km
Tid: 131:59
Gj.sn. HR: 159
Maksimum HR: 169
Taktikken i dag var omtrent som i går: Være nøye med kompasset og ta meg nok tid til å orientere. I tillegg hadde jeg fokus på drikke- og næringsrutiner.

1) +27 (7) Grei kontroll, men var dum og tok stigninga på det bratteste etter stien, pluss brukte mye tid på å kikke på 2.strekket fordi jeg antok dette var et strekk som kunne skille en del hvis man dumma seg ut.
2) -34 (1) Veldig i tvil om jeg skulle løpe venstre eller der jeg løp, så ble vel kanskje litt tilfeldig hva det ble. Dårlig gjennomføring midtveis på strekket, der jeg skulle følge søkk under skrentrekke, men havna lenger ned i lia og måtte klatre bratt opp det halvåpne området. Vil tro det gikk opp mot 1 min her.
3) +4.17 (17) Huff, huff… Slurva med retningen ut av posten, traff en kant med ei myr under, og så fiksa fantasien og terrengets diffushet resten. Men tok dessverre altfor lang tid før fantasien også strakk til til å innse at jeg kunne være på helt feil myr/rygg. Tapte drøyt 4 min.
4) +15 (3) Irritert på meg selv for, med all sannsynlighet, å ha løpt meg ut av medaljekampen allerede, men kombinasjonen av en viss tro på og erfaring med at mye kan skje på et så langt løp, samt at på en såpass varm dag var det et poeng å komme seg i mål fortest mulig for å unngå en varmesmell, gjorde at jeg aldri vurderte noe annet enn full fart videre. Tenkte runde litt inn mot posten for å spare høyde, men tok jo i en smule for mye… +15-20 sek.
5) +15 (2) Utelukka tidlig veldig omgående varianter, mens jeg var litt mer i tvil om eksakt hvilke traséer jeg skulle velge. Syntes f.eks. vei og sti siste del til venstre kunne se bra ut, men utelukka det pga manglende løpstrening på fast underlag, så visste dette potensielt kunne «drepe» beina muskulært. Traff bra med myrdragene ned mot hyttefeltet. Sett i ettertid burde jeg nok kutta videre ned rygg/stitråkk fra 2. til 3. vei, siden hogstfeltet var såpass stygt at det ble mindre kutting enn planlagt der. Hadde egentlig tenkt å ta inn stien der veien er på sitt sørligste, men plutselig svingte veien nordover igjen, og innså at jeg hadde løpt for langt. Tapte noe her. Men surra mer etter Skjellungen, der jeg mista stitråkket, og ble løpende litt for lenge og se etter det i stedet for å bare skrå opp mot myra. Da jeg i tillegg passerte slepet før hogstfeltet uten å se det (diffus grense mellom gresskledd myr og gresskledd hogsfelt), endte jeg med en litt bratt og tung klatring opp til stien. Vil anslå 45-60 sek tidstap her. Greit videre mot hogstfeltet, men tapte der noen nye sekunder på å slippe meg litt for langt ned for tidlig. Til slutt også 15-20 sek tidstap inn i posten, der jeg kom for langt til høyre i det uoversiktlige området (tett ungskog).
6) -8 (1) Vurderte mer rett på, men syntes det så kraftbesparende og sikkert ut med en venstresving. Mista stien et par steder. Tror ikke jeg tapte så mange sekundene det første stedet, men på toppen v/Bjønnlauga gikk det nok 15-20 sek, siden jeg måtte klatre opp på den andre ryggen for å finne igjen stien. Bra kontroll inn mot posten.
7) -3 (1) Nøye med retningen nå.
8) +31 (3) Syntes både høyre og venstre for vannene så greit ut, men gjennomførte elendig. Tok meg tid til å ta en kikke på 9. strekket over den første myra, noe som bare resulterte i at jeg kom for langt til venstre og ikke ned i myrdraget som jeg burde. Burde jo derfra løpt ganske rett på mot vestenden av Bladtjerna, men fikk for meg å følge høyrekanten av myra litt lenger. Missa imidlertid en myrsving, og var plutselig helt borte ved den farlige myra. Kom meg opp til veien, og plan A var ganske strak kurs mot posten, men etter tråkk i et hull med et godt røsk i kne og hamstring, med påfølgende surr og vingling, innså jeg at det mest fornuftige var å komme meg ned mot myrene. Greit derfra. Usikker på hvor mye jeg tapte på dette strekket, men tenker jo at en topp gjennomføring burde vært over minuttet bedre.
9) -53 (1) Så at det var både myrer og stier å bruke rett på, men trodde høyre på veien var best, spesielt så seint i løpet. Visste det var en viss risiko for at beina ville være helt kaputt når jeg kom inn i skogen igjen, men tenkte at da fikk man bare pine seg gjennom så godt man kunne. Prøvde å pushe hardt på veien, og sa til meg selv at man kan vinne mye ved å stå på den siste halvtimen av løpet. Flat løping på fast underlag føltes fortsatt ikke som hjemmebane, og det føltes tregt, men fikk iallfall litt heiing av noen hyttefolk (godt benka på verandaen i sola) underveis. Tenkte at nå måtte jeg skjerpe meg maks med orienteringa da jeg tok av fra veien igjen. Beina føltes nå ganske ødelagt, men traff iallfall omtrent som planlagt o-messig.
10) -18 (1) Dro helt oppom myrene for å gjøre det sikkert, og visste i tillegg, fra i går, at platået med steinen var tydelig. Følte jeg fikk i gang beina litt mer igjen bortover myrene.
11) -3 (1) Kunne kanskje spart litt høyde underveis, men var maks fokusert på å få med meg de planlagte sjekkpunktene underveis, hvorav stupet før posten var det viktigste.
12) +9 (2) Tapte ca. 10 sek på å klatre opp på ryggen i stedet for å bli liggende nede langs vannet. Gikk nok også noen få sek på at jeg var litt for utålmodig etter å komme meg opp på den siste stien.
13) +17 (3) Klok av skade tenkte jeg bare «retning ut av post» og overså dermed det som tydeligvis (iflg. observerende journalist på posten, samt bekrefta av GPS-sporinga) var motorveitråkket til venstre for myrdraget ned mot kraftlinja. Lykkelig uvitende visste jeg heldigvis ikke der og da at det fantes et bedre alternativ enn den småtette skogen jeg befant meg i, og noen av de 17 sek jeg var bak beste strekktid, skyldes nok også slitne bambibein på hogstfelt (selv om jeg stod på det jeg kunne)
M) +4 (6) Burde vært et par sek raskere her. Viktig påminnelse om å gi absolutt alt i spurten selv om løpet er langt og speaker sier man løper inn til ledelse. Men slapp med skrekken her.

Det er ikke hver dag man tar NM-gull, så veldig fornøyd med det, og hadde vært skuffa om det var jeg som var sekundet bak. Samtidig er det jo en del å utsette på gjennomføringa, først og fremst slurv og påfølgende storbom på 3.posten, men tapte også altfor mye på upresis strekkgjennomføring, og at jeg ikke var «på» på de rette stedene. Så gjennomføringsmessig er jeg nok mest fornøyd med at jeg likevel holdt moralen oppe, og spesielt at jeg klarte å mobilisere krefter og skjerpe gjennomføringa den siste halvtimen. At det er mye å vinne den siste halvtimen, viste seg vel å stemme i dag, siden det, bortsett fra en kort gjesteopptreden på 2.post, først var på 10. post, etter ganske nøyaktig 2 timers løping, jeg gikk opp i ledelse i dette løpet.
Vis kommentarer (0)
 
NM ultralang (14.08.2022) NM ultralang (14.08.2022)