Elgdilten/EM-uttaksløp mellomdistanse (05.06.2022)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Gammelsaga
Arrangør: Hamar OK
Land: Norge
Disiplin: Mellomdistanse
Distanse: 5 km
Tid: 35:02
Gj.sn. HR: 169
Maksimum HR: 176
Har sjelden følt meg så dårlig forberedt til et o-løp, men var vel egentlig så dårlig forberedt at det tippa i positiv retning: Følte jeg hadde null niks å tape, siden jeg for lengst hadde konkludert med at EM kom til å ryke, og muligheten til å løpe dette løpet dukka opp som en bonusmulighet da fettpute-rehaben gikk litt fortere enn forventa en periode. Samtidig var jeg også såpass usikker på om jeg ville få o- og løpsteknikk til å funke på anstendig nivå, at det var lett å ha hovedfokus på dette.

Vet av erfaring at de første hardøktene på kart etter et opphold gjerne går best om man "tenker minst mulig". Fordi alt ikke sitter like automatisert som vanlig, gjør gjerne fokus på mange/små detaljer at jeg plutselig glemmer det viktigste og tuller det til. En annen felle å gå i, er å fokusere for mye på all tida man taper (eller tror man taper) underveis. Bestemte meg derfor for å fokusere på to ting: Alltid ha en plan for hvor jeg skulle og sjekke kompasset nok til å holde meg i cirka riktig retning, og ellers legge lista lavt for meg selv underveis, dvs at alle feil, mangler og utilstrekkelighet utover dette var greit og ikke noe jeg skulle henge meg opp i.

1) God kontroll første del av strekket, men trodde jeg passerte søkk med myr litt lenger opp, og skjønte plutselig ingenting. Sveipa oppom noen uryddigheter i terrenget uten å skjønne noe mer. Tenkte det var irriterende å ødelegge løpet fullstendig allerede her, men kom på et tredje fokuspunkt jeg ikke skrev i innledninga: Løp med selvtillit og opptre rasjonelt om du bommer. Satte derfor kurs for toppen av kollen for å få oversikt, men så de gule feltene på veien, snudde meg og så posten. Gikk nok rundt 45 sek her, men prøvde å nullstille.
2) Retning over kollen og ned i søkket. Gikk plutselig mye ned til venstre for meg, og skjønte at jeg var på vei opp på den store kollen til venstre. Fikk justert retningen og fant posten.
3) Viglete og på etterskudd, men fikk smått om senn surra meg opp til posten.
4) Så ikke noe smart å gjøre, og løp rett på. Vinglete løping og mye stanging første del. Etter hvert veldig omtrentlig kontroll på hvor jeg var, men tenkte at jeg burde treffe de store kollene siste del av strekke om jeg holdt retningen sånn tålelig. God kontroll fra det siste hogstfeltet.
5) Løp altfor mye opp ut fra posten, og burde iallfall ikke da løpt ned igjen i neste søkk. Litt nøling opp i posten også.
6) OK
7) OK første del. Fant litt ro og flyt for første gang. Men løp for mye opp siste del av strekket, og i tillegg litt nølende inn i posten for å ikke tabbe meg ut ned lia.
8) Dårlig retning. Så det store søkket og at jeg var for langt til venstre da jeg passerte veien, men likevel treg med å korrigere meg inn.
9) Såpass mye kvist og kvast i terrenget at jeg tenkte det var greit å komme seg opp på veien. Traff Lisa Risby, som starta 2 min bak, rett før jeg kom opp på veien. Skjønte avstanden var en god del mindre nå, men så det mest som (overraskende) positivt at hun fortsatt var bak. Greit inn mot posten, så skjermen tidlig.
10) Greit, men litt nølende inn mot posten fordi jeg ikke stolte helt på min egen grunnretning.
11) Elendig utgang. Runde kollen der det er fint å løpe (selv om det er langt rundt), hører hjemme i tur-o. På vei litt langt venstre ned mot posten, men så høydepunkt og skjerm, og skjønte, etter en ekstrasjekk på kartet, at det måtte være min post.
12) OK
13) Unødvendig høyresving, men iallfall god kontroll inn i posten.
14) Litt i underkant plan og retning underveis, men vett nok til å stoppe da jeg hadde passert det siste søkket, tenke at jeg måtte være for langt opp siden jeg ikke hadde passert myra, og korrigere venstre ned i posten.
15) Store koller å sikte på, og bestemte meg for å gjøre det enkelt og dra rett på. Tid til å kjenne på at det føltes seigt og tregt fysisk, så gjorde et forsøk på å gire om litt på stitråkket. Unødvendig høyresving oppom kolle med slep på slutten.
16) Dårlig (eller kanskje heller manglende) utgangsretning, så havna så langt bort på stien at det nok hadde lønt seg å krysse bekken der. Men tenkte at det var en grunn til at det var knekk på streken, så torde ikke ta den varianten og løp rundt på stien.
M) Visste fra i går at oppløpet var et mareritt for folk med fettputeskader, men masse spisse småstein som stakk opp, så selv om jeg gjorde et halvhjerta forsøk på å få meg selv til å ofre litt mer, ble det en særdeles forsiktig spurt fra min side.

Tja, hva skal man si. Først og fremst veldig fornøyd med smertefri o-sko-økt nr. 2, noe som forhåpentligvis betyr mer orientering og o-løp framover. Gjennomføringa var vel omtrent som jeg kunne forvente, selv om jeg føler potensialet til litt bedre løping i starten (sp. 1.post) var der. Det er store og små ting å plukke på på de fleste strekk, men iallfall fornøyd med at jeg lot det passere underveis. Resultatmessig visste jeg ikke hva jeg kunne forvente, og var åpen for alt fra langt bak til den lille, i varierende grad realistiske, drømmen om å være med i toppen. Sånn sett er 4.plass, 37 sek bak, som nest beste norske, noe jeg er veldig fornøyd med, og tenker at jeg klarte å spille de kortene jeg hadde temmelig bra. Men samtidig sitter det godt innprenta å ikke si seg fornøyd med og omtale som bra, noe man vet at absolutt sett ikke er en veldig god prestasjon. Føler jo at det er en god del å hente både o-teknisk, løpsteknisk og fysisk, men samtidig er det jo iallfall også inspirerende å vite at man sannsynligvis har et godt forbedringspotensiale på disse områdene, og at det nå, forhåpentligvis, blir mulighet til å trene mer spesifikt framover.
Skjul kommentarer (2)
tophat jr : Alltid artid å lese kommentarene dine. Tenker denne gangen at enten var du bedre forberedt og løp bedre enn det som teksten over indikerer, eller så er nivået i norsk og internasjonal (både Anu og Lisa løp jo WC for sine land nylig).dameorientering ikke så høyt som det kunne og burde være. Kanskje en god kombinasjon?
Marianne: Jeg synes det er vanskelig å si akkurat hvor bra eller dårlig løpet var målt mot internasjonalt nivå. Grunnformen min er nok ganske bra etter jevnt med alternativ mosjon, men er ganske sikker på at terrengløpingsformen totalt sett fortsatt er et stykke bak f.eks. NM-formen i fjor (som igjen er litt bak formen da jeg presterte best internasjonalt). O-teknisk synes jeg ganske greit at jeg samler sammen 2 min tidstap uten å være for streng, men det kan jo hende at jeg overvurderer hva som er realistisk i dette terrenget(?). Samtidig tenker jeg også at det ikke er unaturlig at de som løp en tøff WC-runde forrige helg, og sannsynligvis har fokusert mye på sprint denne våren, er litt bak sitt eget beste nivå på en mellomdistanse akkurat nå.
Skriv ny kommentar
Lagre
 
Elgdilten/EM-uttaksløp mellomdistanse (05.06.2022) Elgdilten/EM-uttaksløp mellomdistanse (05.06.2022)