Venla 1.etp (16.06.2018)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Hälvälä
Land: Finland
Disiplin: Stafett
Distanse: 7 km
Tid: 38:46
Gj.sn. HR: 172
Maksimum HR: 180
Var ganske spent før løpet. Selv om jeg ikke løp for noe topplag, er en 1.etappe på Venla uansett spesiell, og jeg var dessuten veldig spent på egen form, både fysisk og o-teknisk, etter en temmelig middels sesong hittil. Og nå begynner det jo å haste litt med å komme i litt form hvis det skal bli noe av denne sesongen. Uansett var planen å løpe mitt eget løp i starten (siden jeg starta et stykke bak med startnummer 383), og så heller gå over til mer normal stafettløping ettersom sannsynligvis ble litt mer strekk i feltet utover i etappen.

1) +23 (4) Langt til startpost, og etter hvert såpass strekk i feltet at jeg fikk rom til å kikke på 1.strekket. Så at det var enkelt nesten fram til posten, og konsentrerte meg derfor om å avansere i feltet. Var imidlertid nøye etter veien: Kom meg inn på stien, fulgte den forbi steinene, og så nøyaktig retning mot posten. Hadde også noe føling med gropa til høyre.
2) +3 (2) Nøyaktig retning. Plutselig lite folk rundt meg, men visste jo at det var pga gaflingene.
3) +4 (3) Først usikker på om jeg skulle løpe rundt eller rett på. Bestemte meg egentlig for rett på (litt høyre), men så ombestemte en dårlig retning meg til å løpe rundt. Er egentlig litt usikker på hva som skjedde her, siden jeg mener jeg tok en god kurs. Men hadde bretta kartet litt klumsete, så mulig jeg bruke noe annet enn meridianene eller meridianene på feil kartbrett som grunnlag for retningen. Så ei gruppe komme inn fra høyre ca. 20 sekunder foran meg inn mot posten. Visste det ikke da, men dette viste seg å være teten.
4) +7 (3) En del dro lenger venstre (mot den andre gaflinga) etter stien, men hadde grei kontroll inn mot min post.
5) +33 (73) Dro litt mye høyre opp fra posten. Fulgte ryggen litt fordi det var best løpbart der, men ble nok totalt sett litt mye zikzak første del av strekket. Derfra så man vel egentlig hele resten av strekket. Tok innpå noen løpere foran inn mot posten, men kom inn ei gruppe fra venstre litt foran meg inn mot posten.
6) (1) Bra gjennomført strekk. Fulgte langs søkket etter hogstfeltet, og deretter kontroll med groper og så koller inn mot posten. Hadde ei lita luka på de løperne jeg var sammen med inn mot posten, men så at den ikke var stor da jeg snudde og løp ut fra posten igjen.
7) +24 (33) Vurderte rundt venstre, men syntes mer rett på så greit ut bare man kom over den første kneika. Vinkla imidlertid feil oppå den første kollen, og trodde jeg lå et hakk lenger venstre. Ble overraska da jeg kom opp på stien så langt til høyre. Kontroll da jeg tok av fra stien, og god retning mot gropa før posten. Var her sammen med MS Parma (Anastasia Rudnaya) og Alfta Ösa (Galina Vinogradova), men lå foran fram til den store gropa, der jeg plutselig ble veldig usikker fordi jeg ikke syntes formen på gropa stemte med kartet (hjelpekurvene var «tydeligere» i terrenget enn jeg hadde trodd). Tok en rask historiesjekk (hvor hadde jeg sist kontroll, hva har jeg gjort siden det), og kom til at jeg burde være riktig, men la meg for sikkerhetskyld bak inn mot posten og ble letta da den hadde riktig kode.
8) (1) Tok føringa igjen på strekket og var først på posten, men vi var fortsatt oss tre sammen.
9) (1) Bestemte meg for mer eller mindre rett på, men unngå de dypeste gropbunnene. Så at resten av feltet kom like bak i bakken på vei opp fra 8.post. Innså i løpet av strekket at jeg hadde fått ei luke.
10) +6 (5) Rett på, men runde den siste gropa. Fikk en kameramann på slep ut fra posten, og fikk dermed en indikasjon på at jeg nå kanskje lå helt i tet. Bestemte meg for å kjøre på og prøve å holde luka.
11) (1) Tenkte at nå var det to store sjanser igjen til å feile: Inn og ut av 11.post. Prøvde å løpe fort, men samtidig være nøye med orienteringa. Rett i.
12) +1 (3) Nøye med å komme meg ut i riktig retning. Visste de to bak var sterke løpere, så forventa egentlig å bli tatt igjen når som helst, men fokuserte hele tida framover.
M) +1 (3) Snudde meg på oppløpet og så at jeg hadde ei grei luke. Kunne dermed løpe jevnt fort inn mot veksling.

Var, som nevnt, veldig usikker på formen før start, og sånn sett veldig deilig å få et positivt svar i dag, selv om man alltid skal være forsiktig med å legge for mye i enkeltløp. Man møter selvsagt heller ikke de aller beste løperne på en 1.etappe (og for en del av topplagene er jo den viktigste oppgaven å være med), men likevel god å kjenne meg relativt sterk fysisk sammenlikna med de andre i feltet. O-teknisk var det litt å utsette bl.a. på noen av utgangsretningene, men jevnt over fornøyd med at jeg stort sett fikk krafta til å gå i fartsretningen. Når det gjelder gjennomføringen av etappen, fungerte det jo mer eller mindre etter planen. Ser at jeg fikk litt hjelp av en kort gafling til 1.post. Er litt misfornøyd med at jeg mista initiativet jeg hadde på 7.strekket, men når jeg først ble usikker, er jeg fornøyd med at jeg beholdt roen og ikke gjorde noen overilte manøvre.

Resten av laget kom seg også greit gjennom, og vi fullførte til en fin 625.plass. Dette betyr vel riktignok et enda tøffere utgangspunkt på 1.etappe neste år (Nr. 383 i år etter at vi ikke løp i fjor), men sluttresultaten kan på den annen side fort bli enda bedre når laget får et år til på baken.
Vis kommentarer (0)
 
Venla 1.etp (16.06.2018) Venla 1.etp (16.06.2018)