VM-uttaksløp langdistanse (14.05.2017)
Kategori: Konkurranse
Kart/område: Kütiorg
Arrangør: WOC2017
Land: Estland
Disiplin: Langdistanse
Distanse: 14.29 km
Tid: 101:20
Gj.sn. HR: 162
Maksimum HR: 173
Et løp hvor jeg følte jeg var på langt mer usikker grunn enn i går, siden jeg har løpt svært få langdistanser de siste 8 årene, men syntes jeg hadde lagt en bra plan for gjennomføringa og visste fra løpet i går at formen var ok.

1) +24 (2) Tok meg tid til å velge et sikkert veivalg og gjennomførte bra. God kontroll langs de åpne områdene inn mot posten og opp i søkket.
2) +54 (33) Valgte venstre pga dønn sikkert både mtp framkommelighet og teknikk, trodde jeg... Sikta meg først inn på riktig sted med blikket da jeg kom ut på det åpne området, men så begynte jeg å tvile. Ble både usikker på avstandsbedømmelsen, at jeg ikke kunne se bygningene til venstre som tenkt og at det gikk noen hjulspor over det åpne området. Lot tvilen overmanne meg, og fikk en 50 sek svært unødvendig ekstrasving.
3) -9 (1) Over kolle, over myr, langs neste kolle, ut på det åpne området og ned i myra.
4) +39 (13) Trodde jeg hadde kontroll på høyden i lia etter det siste bekkesiget, men det hadde jeg tydeligvis ikke. Traff fura nederst i stedet for øverst og måtte klatre opp. Tapte ca 40 sek.
5) +23 (10) Litt knot nede ved bekken, deretter retning opp lia og speide etter post/kolle. Så Erik Borg med kamera først og like etter skjermen.
6) +1.34 (10) Syntes ikke veivalget om slalåmbakken så så mye bedre ut, og valgte derfor rett på. Feiga imidlertid ut da jeg kom til den første ravinen og fulgte denne ned i stedet. Fikk kikka gjennom de fleste strekkene på vei opp bakken, men dessverre ikke strekket til nest siste post. Retning og kontroll med koller og myrer inn mot posten. Tror ikke veivalget var så dumt, men tapte på den dårlige utgangen.
7) Dro til venstre for grøntfeltet, deretter ut på hogstfeltet. Etter stien retning forbi myra og opp på kollen. Var nøye med retningen derfra, men var nok litt lenger til høyre enn jeg trodde. Idet jeg begynte å bli usikker dukka det opp en steinhaug. Ingen post, og prøvde forgjeves å finne den på kartet. Innså til slutt at jeg måtte tilbake til kollen, men leste meg inn da jeg så myra rett før den. Tapte ca 1.30.
8) Langs myra og retning videre.
9) Over myra, kryssa sti og over kollen.
10) Over hogstfeltet og inn i hjørnet av dette.
11) Over to myrer. Så hogstfeltet til venstre. Opp mot den grønne kollen. Havna videre litt langt ned mot myra til venstre, men grei kontroll på kurver og retning inn mot posten.
12) Retning mot kanten av kollen. Deretter bare å stole på kompasset over myra, gjennom grønten og til neste myr.
13) Ut mot hogsten, over denne, myr, kolle og retning mot post.
14) Retning gjennom grønt og myr til stien. Myrene etter stien var ikke som forventa, så nølte litt videre oppover. Fikk med meg slepet på tvers, kom meg opp på kollen og der var jeg jo godt kjent etter bommen på 7.
15) +13 (3) Retning. Havna litt mye inn i grønt første del. Kontroll meg hvor jeg kryssa myrene og deretter retning til en temmelig etterlengta drikkepost (etter 1 times løping...)
16) +4.18 (32) Retning over kollen, inn i det lysegrønne og ut mot myrene. Der var det et stort nytt hogstfelt. Følte meg likevel rimelig sikker på omtrent hvor jeg kryssa, men tvil var sådd i mitt sinn... Videre fikk jeg det til å stemme brukbart, men begynte stadig mer desperat å se etter om jeg kunne være andre steder samtidig som jeg prøvde å si til meg selv at jeg hadde vært nøye på retningen hit. Tvilte meg framover, og rett før den siste myra tok dessverre tvilen overhånd og jeg bestemte meg for å sjekke ut om jeg befant meg på slepet til venstre for posten. Det som kunne vært 1 minutts stopp/nøling ble derfor til nesten 4 min vasing...
17) +58 (9) Hadde vurdert flere varianter på dette strekket, men full av frustrasjon fra posten før ble det relativt rett på. Greit valg, men tapte på å ikke runde myra på slutten.
18) +50 (6) Hadde egentlig tenkt å løpe opp på kanten til venstre, men revurderte dette da jeg så ravinedalen i praksis. Ganske fint langs myra, men tape 30 sek på å ikke løpe mer rett på i starten.
19) +3.08 (29) Vakla fortsatt mellom rett på (venstrekanten av myra, krysse over før vannet og inn stien) og høyre de siste meterne opp til 18.posten og falt dessverre ned høyreveivalget. I tillegg tapte jeg noe på å ikke løpe mer i fartsretningen gjennom grønten i starten, og mer på å ikke orke å holde nok kontroll mens jeg løp oppe langs kanten og dermed ikke klare å komme meg ned ved vannet og opp stien. Hadde vel egentlig flaks som traff på den lille myra så jeg forstod hvor jeg var. Totalt røyk det rundt 3 min på dette strekket.
20) +22 (9) Tyne ut siste krefter.

Fristende å kort og godt oppsummere med at det var et drittløp. Totalt over 10 min tidstap på bom/veivalgfeil hører ingensteds hjemme. Men samtidig var det jo helt klart en del positivt også: Farta var absolutt godkjent og store deler av løpet var også bra teknisk. Tror egentlig rett og slett jeg mangler litt mer erfaring på langdistanse for å klare å sette sammen et helt godt løp. På mellomdistanse kan man kjøre et relativt ensidig teknikk (og taktikk)-fokus hele veien, mens langdistanse handler mer om skifte av fokus mellom teknikk, taktikk og fysikk gjennom løypa. I tillegg dreier det seg om å ta gode beslutninger med en litt annen type slitenhet (utmattelse/dehydrering/lavt blodsukker). Dette takla jeg ikke godt nok i dag.
Vis kommentarer (0)
 
VM-uttaksløp langdistanse (14.05.2017) VM-uttaksløp langdistanse (14.05.2017)